Artėjant šaltajam sezonui, vis daugiau žmonių ieško natūralių būdų, kaip išlikti sveikiems ir energingiems. Vienas paprasčiausių ir skaniausių būdų stiprinti imunitetą natūraliai – tai šviežiai spaustos sultys iš sezoninių daržovių ir vaisių.
Tokios sultys ne tik aprūpina organizmą vitaminais, mineralais, padeda virškinimui, bet ir suteikia organizmui natūralią apsaugą nuo peršalimų. Tad kokius ingredientus rinktis sulčių kokteiliams, kad išliktumėte sveiki šaltuoju metų laiku?
Rudenį lietuviški sodai ir vietinės prekyvietės sezoninių daržovių bei vaisių. Jie ne tik sustiprins jūsų imunitetą, bet ir padės palaikyti energijos lygį. Štai keletas populiarių produktų, puikiai tinkamų spausti šviežias sultis namuose:
Obuoliai – tikras rudens perlas. Jie kupini vitaminų C ir B, taip pat antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais. Be to, obuoliai prisideda prie sveikos virškinimo sistemos palaikymo ir padeda išvengti uždegimų.
Morkos – puikus betakaroteno šaltinis, kuris organizme virsta vitaminu A. Šis vitaminas stiprina imunitetą, saugo odą ir akių sveikatą. Morkų sultys taip pat puikiai dera su prieskoniais, kaip imbieras ar ciberžolė, kurie suteikia papildomų priešuždegiminių savybių.
Burokėliai – puikus geležies ir folio rūgšties šaltinis. Šviežiai spaustos burokėlių sultys ne tik padeda palaikyti kraujo gamybą ir gerina kraujotaką, bet ir stiprina imunitetą. Be to, burokėliai skatina organizmo detoksikaciją ir padeda pašalinti toksinus.
Spanguolės – natūralus antibakterinis produktas. Spanguolės padeda kovoti su šlapimo takų infekcijomis, stiprina imunitetą ir turi daug antioksidantų, kurie apsaugo organizmą nuo uždegimų.
Šaltalankiai – vitaminų C ir E šaltinis. Šaltalankiai ypač naudingi imuniteto stiprinimui ir greitesniam atsistatymui po ligos. Jie taip pat gerina odos būklę ir apsaugo nuo uždegimų.
Jei mėgstate eksperimentuoti, galite pasigaminti sultis patys, naudodami sezoninius produktus. Štai kelios idėjos, kaip įvairius vaisius ir daržoves derinti tarpusavyje, kad gautumėte skanius ir sveikus kokteilius:
Šviežiai spaustas sultis rekomenduojama išgerti per 10–15 minučių po paruošimo, kadangi jos greitai praranda savo maistinę vertę. Pagrindinės priežastys yra šviesos ir deguonies poveikis, kuris mažina vitaminų ir antioksidantų kiekį sultyse.
Jei nėra galimybės išgerti sulčių iškart, jas galima laikyti šaldytuve uždarytame inde iki 24 valandų, tačiau geriausią poveikį organizmui jos suteikia jas geriant iškart po spaudimo.
DĖMESIO. Vartokite sultis saikingai, prieš tai pasitarę su šeimos gydytoju.
Rudeninių sulčių kokteilių galite paskanauti ir Kaune įsikūrusiame sulčių bare-krautuvėlėje „Gaivi gaiva“ !
PRENUMERUOK NAUJIENAS
Kartą per mėnesį surenkame svarbiausias, aktualiausias žinias iš sveikingumo pasaulio ir visa tai pateikiame Jums. Sutaupykite laiko ir prenumeruokite!